علت روشن نشدن خودرو
صبح یک روز پر مشغله را تصور کنید که باید در سریعترین زمان خود را بهمحل کار برسانید. بدترین اتفاقی که در این شرایط میتواند رخ دهد، استارت نخوردن ماشین است. شاید در این شرایط مستقیم بهسراغ باتری ماشین بروید؛ اما باید توجه داشته باشید که خوابیدن باتری خودرو تنها یکی از مشکلاتی است باعث روشن نشدن آن میشود.
مهمترین دلایل استارت نخوردن ماشین
علت استارت نخوردن ماشین همواره به دلیل فرسودگی یا خوابیدن باتری ماشین نیست. حتی وقتی برای موتورشویی به کارواش مراجعه میکنید نیز ممکن است بهدلیل عدم رعایت اصول فنی در شستشوی موتور خودرو، مشکل استارت خوردن بهوجود بیاید. رویهمرفته اصلیترین دلایل روشن نشدن ماشین هنگام استارت زدن را میتوان بهصورت زیر خلاصه کرد:
1. دلیل استارت نخوردن ماشین در سرما
اصلیترین علت استارت نخوردن ماشین در روزهای سرد زمستان، خوابیدن باتری است. این مشکل معمولا وقتی رخ میدهد که چند روز پیاپی ماشین را روشن نکنید. باتری را میتوان مهمترین قطعه در سیستم برق ماشین نامید. اگر باتری انرژی لازم را ذخیره نکرده باشد، حین استارت زدن، توان الکتریکی مورد نیاز برای روشن شدن خودرو تامین نمیشود. خرابی دینام، مشکل در اتصالات سیم کشی بین دینام و باتری و همچنین تجمع گرد و غبار روی محل اتصالات باتری نیز احتمال خوابیدن باتری خودرو را افزایش میدهند.
اگر خودروی شما گیربکس دستی دارد، میتوانید با هل دادن آن را روشن کنید. پیشنهاد میکنیم برای خودرو اتوماتیک هیچگاه از هل دادن برای روشن کردن استفاده نکنید. راه حل دیگر پیش روی شما شارژ کردن باتری است. این راه در صورتی که باتری و دینام خودرو و اتصالات آنها مشکلی نداشته باشند، مفید است.
برای این منظور نیاز به کابلهای استاندارد دارید که قطبهای هم نام یک باتری شارژ را به باتری ماشین خود متصل کنید. معمولا ظرف 15 دقیقه باتری شارژ میشود. این روش را با نام باتری به باتری نیز مینامند.
2. استارت نخوردن ماشین بهدلیل خراب شدن دینام
در تمام مدت زمانی که خودروی شما روشن است، دینام وظیفه تامین برق مورد نیاز باتری و شارژ کردن آن را بر عهده دارد. دینام انرژی مکانیکی را از حرکت خودرو دریافت کرده و به توان الکتریکی تبدیل میکند. اگر بههر دلیل دینام نتواند وظیفه خود را بهدرستی انجام دهد، شارژ باتری خیلی زود خالی میشود.
خیلی از رانندهها نمیتوانند متوجه شوند که دلیل استارت نخوردن ماشین بعد از گرم شدن، خرابی دینام است یا باتری. در این شرایط بهترین کار آن است که ماشین را با هل دادن یا روش باتری به باتری روشن کنید. چند دقیقه صبر کنید تا در حالت درجا روشن باقی بماند. اگر دینام خودرو خراب باشد، ماشین شما خاموش میشود. برای تعمیر یا تعویض دینام نیز پیشنهاد میکنیم که حتما به تعمیرگاه مراجعه کنید.
3. علت استارت نخوردن ماشین اتومات
ماشینهای با گیربکس دستی تا زمانی که در دنده باشند، استارت نمیخورند. همین موضوع برای ماشینهای اتومات نیز صدق میکند. برای اینکه ماشین اتومات پس از استارت زدن روشن شود، باید دسته دنده را روی یکی از حالتهای پارک (P) یا خلاص (N) قرار دهید. در غیر این صورت ماشین شما در دنده است و روشن نمیشود. برای تعویض دنده به حالت پارک یا خلاص، حتما پدال ترمز را فشار دهید. به این ترتیب با استارت زدن، خودرو شما روشن میشود.
4. خراب شدن باتری کلید فوب ماشین
یکی دیگر از دلایل استارت نخوردن ماشین، خراب شدن باتری کلید فوب آن است. کلید فوب در واقع تجهیزی است که برای باز و بسته کردن و گاهی اوقات استارت زدن ماشین استفاده میکنید. در صورت خرابی باتری کلید فوب، باید آن را تعویض کنید.
همچنین وقتی این باتری ضعیف میشود، ممکن است سیستم ضد سرقت ایموبیلایزر خودرو نیز دچار اشتباه شود. در نتیجه بهتصور اینکه خودرو در حال سرقت است، اجازه استارت زدن را به ماشین نمیدهد. معمولا در حالت عادی هر 3 سال یکبار باید باتری کلید فوب ماشین را تعویض کنید.
5. استارت نخوردن خودرو بهدلیل خالی بودن باک سوخت
گاهی اوقات علت استارت نخوردن ماشین پژو 405، 206 و سایر خودروها خیلی سادهتر از آن چیزی است که تصور میکنید. اگر بههر دلیل سوخت موجود در باک خودرو شما تمام شده باشد، طبیعی است که ماشین استارت نخورد. در این حالت باید مقداری سوخت تهیه کرده و درون باک خودرو بریزید تا روشن شود.
6 استارت نخوردن ماشین بهدلیل خرابی استارتر
استارتر یا استارت خودرو یک موتور الکتریکی است. این قطعه نیروی الکتریکی را به مکانیکی تبدیل میکند. وقتی استارت می زنید، نیروی مکانیکی تولید شده توسط استارت به سمت موتور خودرو ارسال و در نتیجه ماشین روشن میشود. استارت، نیروی الکتریکی مورد نیاز خود را از باتری دریافت میکند.
اگر این قطعه خراب شود، خودرو شما استارت نمیخورد. مهمترین نشانه خرابی استارتر این است که بعد از چند بار تلاش بینتیجه، موتور روشن میشود. این شرایط وقتی رخ میدهد که موتور استارت خیلی ضعیف شده است. معمولا امکان تعمیر این قطعه وجود ندارد و در صورت خرابی باید به فکر تعویض آن باشید.
7. خرابی فیوز خودرو
فیوزها نیز یکی از بخشهای مهم در سیستم برق رسانی خودرو هستند. این قطعات درون جعبه فیوز قرار میگیرند. ممکن است که بهمرور زمان یک یا چند فیوز خودرو شما خراب شوند. در این حالت خودرو شما استارت نمیخورد. برای دسترسی به فیوزها میتوانید از زیر کاپوت یا فرمان خودرو اقدام کنید.
با تعویض فیوز سوخته میتوانید مشکل را برطرف کنید. البته گاهی اوقات سوختگی فیوز شدید است و به سایر اتصالات و سیم کشی درون جعبه فیوز نیز آسیب وارد میشود. در این حالت باید اتصالات و سیم کشی را نیز تعمیر کنید.
8. استارت نخوردن ماشین بهدلیل خرابی سوئیچ احتراق خودرو
برای استارت زدن، کلید را درون بخش مکانیکی سوئیچ احتراق خودرو قرار میدهید. در انتهای بخش مکانیکی سوئیچ تعدادی پین قرار دارند که آن را به قسمت الکتریکی متصل میکنند. وقتی کلید را میچرخانید، پینها بخش مکانیکی و الکتریکی سوئیچ احتراق را بههم میچسبانند. به این ترتیب با برقرار شدن جریان برق، امکان روشن شدن خودرو فراهم میشود. علت استارت نخوردن ماشین 206، پراید و سایر خودروها میتواند خرابی سوئیچ احتراق باشد.چشمک زدن چراغ داشبورد یکی از مهمترین نشانههای خرابی این سوئیچ است. حتی ممکن است به مرور زمان پینها دچار مشکل شوند و در نتیجه با چرخاندن کلید، بخش مکانیکی و الکتریکی سوئیچ به هم وصل نشوند. در صورت خرابی سوئیچ احتراق نیز راهی بهجز تعویض آن پیش روی شما قرار ندارد.
9. خرابی شمع خودرو
رایجترین دلیل استارت نخوردن ماشین پراید، خرابی شمعها است. شمعها در سیستم سوخت رسانی وظیفه جرقهزنی درون محفظه احتراق را بر عهده دارند. اگر به هر دلیل آنها خراب شوند، عملیات جرقهزنی انجام نمیشود و در نتیجه خودرو شما روشن نخواهد شد.
معمولا قبل از اینکه شمعها کاملا خراب شوند، نشانههای آنها مشخص میشود. در این حالت شتابگیری خودرو افت پیدا میکند و مصرف سوخت آن بالا میرود. برای رفع این مشکل نیز باید شمعهای آسیب دیده را تعویض کنید.
10. خراب شدن رله پمپ بنزین
رله پمپ بنزین یک قطعه الکترونیکی است که در خودروهای انژکتوری نصب میشود. وظیفه این قطعه کنترل برق ورودی به قطعات مختلف سیسم سوخترسانی خودرو است. اگر رله پمپ بنزین خراب شود، پمپ بنزین نمیتواند سوخت را از باک به سمت محفظه احتراق موتور ارسال کند. در نتیجه با استارت زدن خودرو روشن نمیشود. رله پمپ بنزین معمولا درون جعبه .فیوز قرار میگیرد. در صورت خراب شدن باید آن را تعویض کنید.
11. تنظیم نبودن یا خرابی تسمه تایم
وقتی استارت میزنید، میل لنگ تسمه تایم خودرو را بهچرخش در میآورد. چرخش تسمه تایم نیز میل سوپاپ را میچرخاند. به این ترتیب سوپاپ شروع به حرکت میکند. مجموعه این فعل و انفعالات در برای روشن شدن خودرو لازم است. برهم خوردن تنظیم تسمه تایم یا خرابی این قطعه، یکی دیگر از دلایل استارت نخوردن ماشین است. در این حالت باید به تعمیرگاه مراجعه کنید تا در صورت امکان تسمه تایم مجددا تنظیم شود یا در غیر این صورت بهکلی جایگزین گردد.
12. گرفتگی فیلتر سوخت
در مسیر ارسال سوخت از باک بنزین به سمت محفظه احتراق موتور، فیلتر سوخت قرار میگیرد. این فیلتر وظیفه دارد تا ذرات آلاینده موجود در سوخت را جدا کند. به مرور زمان ممکن است که فیلتر دچار گرفتگی شود. در این شرایط طبیعی است که ارسال سوخت به سمت محفظه احتراق با مشکل روبهرو شود. در نتیجه احتمال روشن نشدن خودرو وجود دارد. برای رفع مشکل نیز باید فیلتر را تعویض کنید. در حالت کلی پیشنهاد میکنیم که هر 30 هزار کیلومتر یکبار فیلتر را جایگزین کنید تا مشکلاتی از این دست بهوجود نیایند.
کلام پایانی
همانطور که مشاهده کردید، خرابی باتری تنها یکی از دلایل روشن نشدن خودرو است. ضمن اینکه در صورت خراب شدن قطعات موثر در استارت خودرو خودرو، معمولا راهی برای تعمیر آنها وجود ندارد و باید بهفکر تعویضشان باشید. تجربه استارت نخوردن ماشین را دارید؟ بهنظر شما دلیل دیگری میتوان برای استارت نخوردن انواع خودروها برشمرد؟ نظرات و تجربیات خود را در این زمینه با ما در میان بگذارید.